Nöroloji Anabilim Dalı
Tarihçe
Bilim Dalı | Bilim Dalı Başkanı | Bilim Dalı Öğretim Üyeleri |
Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı | Prof. Dr. Zafer Çolakoğlu |
Prof. Dr. Burhanettin Uludağ
Prof. Dr. İbrahim Aydoğdu
Prof. Dr. Fikret Bademkıran
Uzm. Dr. Şeyma Aykaç
|
Yoğun Bakım Bilim Dalı | Prof. Dr. Hadiye Şirin |
Prof. Dr. Emre Kumral
Doç. Dr. Ayşe Güler
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Nezih Özdemir
Uzm. Dr. Bedriye Karaman
|
Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı
Kliniğimizde 1992 yılından itibaren “Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı” mevcuttur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji kliniği EMG laboratuvarı 1960 yılında Prof. Dr. Cumhur Ertekin tarafından kuruldu. Bu laboratuvar Türkiye de kurulan ilk EMG laboratuvarıdır. EEG laboratuvarı ise kliniğin kurulduğu 1958 yılından bu yana aktif olarak hizmet vermektedir. Bu laboratuvarlar 1992 yılında Klinik Nörofizyoloji bilim dalı çatısında toplanmıştır. Klinik Nörofizyoloji bilim dalı bünyesindeki EEG, EMG ve uyku laboratuvarlarında yılda ortalama 6000 hastaya inceleme yapılmaktadır. Verilen hizmetlerin tümü randevu esasına dayalı olarak verilmektedir. Bilim dalımızın şu an için vermekte olduğu bir poliklinik hizmeti yoktur. Şimdiye kadar bu laboratuvarımızda 40 civarında yeni elektro-diagnostik teknik dünya literatürüne kazandırılmıştır. Bunların önemli bir kısmı kurucumuz Prof. Dr. Cumhur Ertekin tarafından geliştirilmiştir. Bilim dalımız Türkiye ve yurt dışından pek çok Nöroloji uzmanına ve Ege üniversitesi Nöroloji anabilim dalı asistanlarına EEG ve EMG eğitimi ve Klinik Nörofizyoloji yan dal ihtisası vermektedir. Son 12 yılda 100’ ün üzerinde meslektaşımız bu laboratuvarda eğitim almıştır. Eğitim kadrosu halihazırda 4 öğretim üyesinden, 1 klinik nörofizyoloji uzmanından ve 1 klinik nörofizyoloji yan dal asistanından oluşmaktadır. Altı teknisyen ve 1 yardımcı personel Klinik Nörofizyoloji Bilim dalı kadrosunda çalışmaktadır.
Nöroloji Yoğun Bakım ve İnme Merkezi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda, Türkiye’deki ilk Nörolojik Yoğun Bakım Ünitesi olarak 1977 yılında kurulmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’ nın kurucusu ve başkanı olan Prof. Dr. Bedriye Kot tarafından kurulan bu ünitenin başına uzmanlık eğitimini Almanya’da tamamlamış olan Prof. Dr. Önder Akyürekli getirilmiştir. Nörolojik yoğun bakım alanında gerçekleşen teknolojik, tıbbi ve lojistik ilerlemeler, daha önceden katastrofik durumlar sayılan ve çaresiz kalınan akut iskemik inme, intraserebral kanama, nöromüsküler hastalıklar ve refrakter status epileptikus gibi hastalıklarda dikkate değer prognostik iyileşme sağlamıştır. Yaşamları kurtaran, sakatlığı önleyen ve hayat kalitesini artıran bu gelişmenin temel unsuru nöroloji yoğun bakımı merkeze alan çağdaş nörolojik tedavi stratejileridir. Günümüzde, gelişmiş batı ülkelerinde bu hastalıkların tedavisini nöroloji yoğun bakım olmaksızın düşünmek söz konusu bile değildir. Nöroloji yoğun bakımda tedavi edilmesi ile özellikle akut inme, subaraknoid kanama, kafa travması, intraserebral kanama, status epileptikus, Guillain Barre ve miyastenik krizde bariz fark oluşmaktadır. 2013 yılında Ege Üniversitesi Rektörlüğü ve Özyeğin Vakfı ile imzalanan protokol çerçevesinde tıbbi cihaz ve fiziki alt yapı ve donanımı yenilenen ünitemiz “Dirayet Süren Nörolojik Yoğun Bakım ve İnme Merkezi” olarak hizmet vermektedir. Bugüne kadar fizik koşulları ve alt yapısı çağdaş yoğun bakım birimlerine paralel olarak gelişmiş olup yılda ortalama 400 hastaya hizmet veren Ege Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörolojik Yoğun Bakım Birimi’nde, konusunda uzmanlaşmış öğretim üyeleri eğitici olarak görev yapmakta ve hastalığa özel tetkik, tedavi ve izlem gerektiren tüm acil nörolojik hastalara günümüz yoğun bakım koşullarına uygun olarak hizmet verilmektedir. Türk Nöroloji Derneği bünyesinde 2003 yılında Birimin sorumlu öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman ve Prof. Dr. Hadiye Şirin tarafından “Nörolojik Yoğun Bakım Bilimsel Çalışma Grubu” kurulmuştur. 2005 yılında ilk “Nörolojik Yoğun Bakım Sempozyumu” düzenlenmiştir,. 2005’den itibaren Prof. Dr. Emre Kumral’ın da katılımıyla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörolojik Yoğun Bakım’ın da çalışan öğretim üyesi sayısı üçe çıkmıştır. 2011 yılında Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman emekli olarak ayrılmıştır.
2011 yılında Doç. Dr. Ayşe Güler ekibe katılmıştır, 2010-2021 yılları arasında Prof. Dr. Neşe Çelebisoy Öğretim Üyesi olarak çalışmıştır. 2020 yılından itibaren Uzm. Dr. Bedriye Karaman ve 2024 yılında da Doktor Öğretim Üyesi Nezih Özdemir ekibe katılmıştır. Her hastanın sürekli monitörizasyonu ve takibi yapılmaktadır. Her yatak için 1 ventilatör ve 2 hastaya bir hemşire olmak üzere 3.cü düzey Yoğun Bakım kriterlerini karşılamış ve Sağlık Müdürlüğü tarafından 28.11.2020 tarihinde tescil edilmiştir. 2019 yılında ‘Akut İnmeli Hastalara Verilecek Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönerge’ yayınlanmasını takiben İnme Merkezi olarak tescil edilmiştir. EEG monitörizasyonu, gerektiğinde hasta başı EMG, Doppler USG, FEES (Flexible Endoscopic Evaluation of Swallowing), serebral oksimetre cihazı Nörolojik Yoğun Bakım Ünitemizde mevcuttur. 05.06.2024 tarihi itibariyle Nöroloji Anabilim Dalına bağlı “Yoğun Bakım Bilim Dalı” kurulmuş ve Bilim Dalı Başkanlığına Prof. Dr. Hadiye Şirin atanmıştır.
Nörosensoryel Laboratuarı
Türkiye'de Nörolojik Bilimlerde, "Nöro-oftalmoloji" alt disiplini ilk kez Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda kurulmuştur. Bu kürsüde Prof. Dr. Altan Kayan İngiltere'de aldığı nöro-oftalmoloji ve nöro-otoloji eğitiminin ardından Türkiye'ye dönerek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda ''Nörosensoriyel Çalışma Birimi' başlığı altında iki alt disiplini birlikte kurmuştur. Prof.Dr. Altan Kayan, İngiltere'deki eğitimi sırasında "Rebound Nistagmus" üzerine yapılan dünyadaki ilk bildirinin yazarlarından biri olmuştur.
Prof. Dr. Altan Kayan 1972 yılından İngiltere'ye döndüğü 1982 yılına dek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji kliniğinde Nörosensoriyel Birimi'nde Ege Nöroloji'de yetişen birçok nöroloğun eğitim ve gelişimine katkı sağlamıştır. Dr. Altan Kayan ülkemizde ilk kez, birim laboratuvarında, kompüterize olarak görsel uyarılmış potansiyel ve işitsel uyarılmış potansiyel kayıtlarını başlatmıştır.
Prof. Dr. Altan Kayan’ın İngiltere’ye dönmesinin ardından Ege Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda Nörosensoriyel (Nöro-oftalmoloji/ Nöro-otoloji) Birimi sorumluluğunu Prof. Dr. Önder Akyürekli üstlenmiştir. Bu birimde eğitim alan Prof. Dr. Neşe Çelebisoy ve Prof. Dr. Figen Gökçay, Prof. Dr. Akyürekli ile birlikte birimi daha da geliştirmişlerdir. Son yıllarda laboratuvarlarına yeni görüntüleme aygıtlarından optik koherens tomografi (OCT) aygıtını da kazandırarak laboratuvar olanaklarını artırmışlardır. Prof. Dr. Akyürekli'nin emekliye ayrılmasından sonra Prof. Dr. Çelebisoy ve Prof. Dr. Gökçay bu birimin sorumluluğu ile çalışmalarını sürdürmektedirler. Dr Hüseyin Nezih Özdemir 2024 yılı Mayıs Ayı’ndan itibaren bu birimde çalışmaya başlamıştır.
Nörosensöryel laboratuarında 3 öğretim üyesi, 2 asistan hekim ve 2 teknisyen görev almaktadır. Bu laboratuarda 1 odyometri, 1 SEP, 1 VEP, 1 VEMP, 1 VHİT (Video head impulse test), 1 BAEP cihazı, 1 okülo videonistagmografi, 1 posturografi, 1 dijital indirekt oftalmoskop, 1 Optik Koherens Tomografi, 1 dijital otomatik perimetri cihazı, 1 gözdibi fotoğraflama cihazı bulunmaktadır. Birçok bilimsel araştırma yapılmaktadır. Yılda 1300’ten fazla hastaya sağlık hizmeti verilmektedir.
Vizyon ve Misyon
Bir diğer görevimiz, içinde bulunduğumuz bölgeden başlayarak ülkemiz insanının nörolojik hastalıklar açısından bilgilendirilmesi, özellikle erken tanının önemli olduğu hastalıklar konusunda ne zaman ve nasıl sağlık hizmetine başvurmaları gerektiği konusunda eğitilmesi ve sağlığının korunması için gerekli önlemlerin alınması ve uygulamaların hayata geçirilmesi konusunda toplum sağlığı ile ilgilenen en başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere kurum/kuruluşlar ile iş birliği içerisinde olmak ve bu hususta elimizdeki imkanlar doğrultusunda gerekli katkıları sağlamaktır.
En önemli bir diğer görevimiz ise; bulunduğumuz bölge içerisinde öne çıkan bir nöroloji anabilim dalı olarak sağlık hizmetinde aktif rol oynayan, ülkemize sağlık hizmeti yanında bilimsel anlamda da üretkenliği ile katkıda bulunan, etik değerlere sahip, ulusal ve uluslararası regülasyonlara uygun hareket eden nöroloji uzmanları yetiştirmek ve kurum olarak köklü bilgi dağarcığımızı ve hekimlik nosyonumuzu yeni kuşak nörologlara aktarmaktır. Bu amaçla uzmanlık eğitimin tüm öğretim süreçleri, hedefler ve beklentiler yeni başlayan her uzmanlık öğrencisine verilen ‘uyum eğitiminde’ yazılı ve sözlü olarak açıklanmaktadır.
Nöroloji Anabilim Dalı Akreditasyon Süreci ve Öz Değerlendirme Raporu
Verilen Tıbbi Hizmetler
Randevu Al
POLİKLİNİKLER
Polikliniğimiz özel dal poliklinikleri için hastane içinden ve genel polk. İçin internet randevusu vermektedir. İnternet randevusu almakiçin>>>>>>hastanem.ege.edu.tr