canlı destek

Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı

 

 

 

 

Tarihçe


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji KliniÄŸi 1959 yılında "Ortopedi ve Çocuk Cerrahisi KliniÄŸi ve Enstitüsü" adı altında İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesinde çalışmaya baÅŸlamıştır. KliniÄŸin kurucuları Ankara Üniversitesinden naklen gelen Prof. Dr. İzzet Birand ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Çocuk Cerrahisi KliniÄŸinden ihtisas alan Doç. Dr. Merih EroÄŸlu' dur. KliniÄŸin ilk direktörü Prof. Dr. İzzet Birand olmuÅŸ, fakat 1960 yılında görevi bırakmasıyla Doç. Dr. Merih EroÄŸlu kürsü baÅŸkanlığına atanmış ve 1961 yılında profesör olmuÅŸtur. 1991 yılı AÄŸustos ayına kadar kliniÄŸi yönetmiÅŸtir. 
 
Klinik ilk kuruluÅŸunda bir uzman ve iki asistan ile 18 yataÄŸa hizmet vermiÅŸtir. Asistan sayısı daha sonra dörde, yatak sayısı ise otuza çıkarılmıştır. İlk kuruluÅŸ zamanında tamamen çocuk hastaların bakım ve tedavileri yapıldığından, asistanların yetiÅŸkin Ortopedisi konusundaki eÄŸitimleri için İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Çocuk Cerrahisi KliniÄŸine gönderilmiÅŸtir. 
 
İlk uzmanlardan Prof. Dr. Mehmet Tiner İtalya'da, Prof. Dr. Veli Lök ve Prof. Dr. Orhan Süren Almanya'da birer yıl çalışarak görgü ve bilgilerini arttırmışlar ve dönüÅŸlerinde klinikte çalışmalarına devam etmiÅŸlerdir. 1961 yılında kliniÄŸe katılan Op. Dr. İhsan NumanoÄŸlu Çocuk Cerrahisi ile ilgilenmiÅŸ, 1964 yılında doçent olmuÅŸ ve onun baÅŸkanlığında Çocuk Cerrahisi birimi Ortopedi kliniÄŸinden ayrılarak önce Genel Cerrahi kliniÄŸine baÄŸlanmış, ardından bağımsız bir klinik halini almıştır.
 
Ortopedi Kürsüsü 1969 yılında SaÄŸlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının izinleri, Rektör Sayın Vehbi Göksel' in çabaları ve Sayın Hamdi Dalan' ın maddi destekleri ile İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesinin bahçesinde inÅŸa edilen üç katlı bağımsız bir Ortopedi ve Travmatoloji pavyonuna sahip olmuÅŸtur. Bu dönemde 60 yatak ve 3 ameliyathaneye sahip olan klinik, çocuk hastaların yanında yetiÅŸkinleri de yatıran ve tedavi eden bir özellik kazanmıştır. Gene bu dönemde ortopedik rehabilitasyon birimi yetiÅŸkin hastalar için faaliyete baÅŸlamıştır. 
 
1970 AÄŸustos ve 1971 Åžubat arasında 6 ay süre ile A.B.D. NewYork’da Columbia University Presbyterian Orthopaedic Hospital’in Ortopedi ve Travmatoloji Departmanı’nda, Prof. Dr. E. Robert Carroll’un BaÅŸkanı olduÄŸu El Cerrahisi bölümünde çalıştı. 1971 yılında Türkiye’ ye döndükten sonra Amerika’ daki Ortopedi alt dal uzmanlaÅŸma sisteminden etkilenerek Türkiye’ de ilk kez bir Ortopedi Anabilim Dalında alt dal uzmanlık sistemini kliniÄŸimizde kurdu. Bu alt dal uzmanlaÅŸmasında öncelikle Pediatrik Ortopedi, El Cerrahisi, Ortopedik Travma, Bel Cerrahisi, Artroskopi ve Diz Cerrahisi, Tümör Cerrahisi ve Artroplasti alt dallarına yanına ayrıca bir ortez protez atölyesi de hizmet vermeye baÅŸladı. Böylece  1971 yılında özel alt dal polikliniklerin çalışması baÅŸlamıştır. Böylece travma, bel, el, spor, ayak, poliomyelit, serebral felç poliklinikleri haftanın belirli günlerinde yapılır olmuÅŸ ve Akademik öÄŸretim görevlilerinin belirli konularda uzmanlaÅŸması saÄŸlanmıştır. 
 
1983 yılında Fransa STRASBOURG’ da Ortopedik Travmatoloji EÄŸitimini ve doçentlik aÅŸamasını tamamlayan Prof. Dr. Hakkı SUR kliniÄŸimizde çalışmaya baÅŸladı. Aynı yıl Prof. Dr. Hakkı SUR’ un çabalarıyla Türkiye’ deki ilk AO Kursu KliniÄŸimizde yapıldı. 
1987 yılında Prof. Dr. Merih EROÄžLU’ nun çabalarıyla kliniÄŸimiz asistanlarına mikrocerrahi eÄŸitimi verilmeye baÅŸlandı. Mikrocerrahi ameliyatlarının yapılması bu eÄŸitimden sonra yaygınlaÅŸtı. 
 
KliniÄŸimizin 30 yıl boyunca geliÅŸmesini ve çaÄŸdaÅŸ bir hale gelmesini saÄŸlayan Prof. Dr. Merih EroÄŸlu 1991 yılında emekli olunca, ardından sırasıyla Amerikan BirleÅŸik Devletlerinde New York’ da El Cerrahisi EÄŸitimi alan Prof. Dr. İsmail ÇALLI İtalya’ da eÄŸitim alan Prof. Dr. Hakkı ÖNÇAÄž , Amerika BirleÅŸik Devletlerinde tümör konusunda eÄŸitim alan Prof. Dr. Güven YÜCETÜRK, Prof. Dr.Hakkı SUR, Prof. Dr. Akın KAPUBAÄžLI, Fransa’ da Nancy’ de El Cerrahisi eÄŸitimi alan Prof. Dr. Erhan COÅžKUNOL, Strasburg ve Paris’ te eÄŸitim alan Prof. Dr. Semih AYDOÄžDU, Prof. Dr. Halit ÖZYALÇIN, Strasburg, Amerika’ da eÄŸitim alan Prof. Dr. Emin TAÅžKIRAN, Strasburg ve Paris’ te eÄŸitim alan Prof. Dr. Kemal AKTUÄžLU Anabilim Dalı baÅŸkanlık görevini yapmıştır. Halen Prof. Dr. S. Kemal AKTUÄžLU Anabilim Dalı baÅŸkanıdır.
1995 yılında Prof. Dr. Hakkı ÖNÇAÄž’ ın vizyonu ve çabalarıyla ilk kez üniversiteler arası Türk Yunan Ortopedi Travmatoloji günleri Ege Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniÄŸinde gerçekleÅŸtirildi. Bu toplantılar günümüzde de devam etmektedir. 
 
2000'li yılların baÅŸlangıcında kendisini en çok yenileyen kliniklerden birisi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı olmuÅŸtur. Anabilim Dalımız 80'li yılların sonlarında ikisi profesör, üçü doçent olmak üzere toplam 5 öÄŸretim üyesine sahip iken, bu sayı günümüzde oniki profesör, bir doçentten oluÅŸmak üzere toplam onüçe ulaÅŸmıştır. ÖÄŸretim Üyesi kadrosundaki geniÅŸlemeye paralel olarak 'Üst Uzmanlık' dallarına ayrışma da giderek kurumsallaÅŸmıştır. Bugün Anabilim Dalı içerisinde El Cerrahisi ve Mikrocerrahi, Travma, Kemik ve Eklem Tümörleri Cerrahisi, Diz cerrahisi ve Spor Travmatolojisi, Spinal Cerrahi ve Pediatrik Ortopedi olmak üzere altı özel dal grupları halinde faaliyet göstermektedir. Bu gruplardan 'El Cerrahisi' Bilim Dalı haline gelmiÅŸtir. Åžu anda El Cerrahisi Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Erhan COÅžKUNOL’ dur. 
2013 yılında İstanbul’ da gerçekleÅŸen 14. EFORT ‘( Avrupa Ortopedi ve Travmatoloji Dernekleri Federasyonu) Kongresi’ nde Prof. Dr. Hakkı SUR baÅŸkanlık yapmıştır. 
 
Hastanemizdeki ameliyathanelerin yenilenmesi projesi kapsamında, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalının miadını tamamlamış salonları da kapsamlı bir program çerçevesinde baÅŸtan aÅŸağıya yenilenmiÅŸ; uluslararası standartların üzerinde, çaÄŸdaÅŸ ve modern 5 yeni ameliyathane salonuna ulaşılmıştır. Bu salonlardan ikisi, cerrahi enfeksiyon riskin! en aza indirgeyen 'Laminar hava akımı' teknolojisine sahiptir. Yine, postoperatif bakım ünitesi de proje kapsamında yenilenerek gerçek bir hasta takibi ve gereÄŸinde müdahale olanağına sahip bir postoperatif bakım ünitesi kimliÄŸine kavuÅŸturulmuÅŸtur. 
 
Anabilim Dalının ÖÄŸretim Üyesi kadrosundaki geniÅŸleme ve alt yapı koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesi sayesinde saÄŸlık hizmetlerinin nitelik ve niceliÄŸinde de önemli geliÅŸmeler olmuÅŸtur. Anabilim Dalı, acil serviste bulundurduÄŸu bir hekimi ile 24 saat süreyle acil hizmeti vermekte, yılda altmış bin üzerinde hasta polikliniÄŸimizde tetkik ve tedavi olanağı bulmakta; yine yılda beÅŸ bine yakın hasta ameliyat edilmektedir. Dünyada saÄŸlık sektörü üzerindeki ekonomik baskıların da etkisiyle son yıllarda geliÅŸen 'günübirlik cerrahi' uygulamaları, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında en yoÄŸun bir ÅŸekilde yaÅŸama geçirilmektedir. Pek çok artroskopik giriÅŸim, el cerrahisi uygulamaları ve çeÅŸitli biyopsiler hastalar hastaneye yatırılmaksızın gerçekleÅŸtirilmektedir. Bu nedenle yıllar içinde Anabilim Dalımızın artış göstermeyen ve gerileyen tek konuÅŸu, hasta yatağı sayısında olmuÅŸtur. Daha rantabl hizmet verilebilmesi sayesinde hasta yatağı sayışı günümüzde 74'e kadar indirilmiÅŸtir. 
 
KliniÄŸimizde bulunan Rehabilitasyon Birimi, bir fizyoterapist sayesinde serviste yatmakta olan ve polikliniÄŸe gelen erken dönem rehabilitasyon gereksinimlerim karşılamaktadır. Padografi laboratuarında ayak ölçümleri yapılmaktadır. 
 
1989 yılında Prof. Dr. Hakkı SUR’ un çabalarıyla Fransa’ da Starsburg, Paris ve Lyon’ daki Ortopedi ve Travmatoloji klinikleriyle yapılan anlaÅŸmalar sayesinde kliniÄŸimizde eÄŸitim alan asistanların 6 ay süreyle yurtdışına görevlendirilerek bilgi ve görgülerini arttırmaları saÄŸlanmaktadır. 
 
Günümüzde iletiÅŸimin ve pek çok faaliyetin 'sanal' ortamda gerçekleÅŸtirildiÄŸi dikkate alınarak Anabilim Daimin iÅŸleyiÅŸinde de bu yöndeki eksiklikler profesyonel bir anlayışla giderilmeye çalışılmış, bir bilgisayar uzmanı bu amaçla Anabilim Dalına kazandırılmıştır. Bu kapsamda; ameliyat kayıtlarının tutulması, poliklinik randevu sistemi ve arÅŸiv kayıtlarının düzenlenmesi ve nihayet Anabilim Dalı'nın web sayfasının kurulması gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.
 
14 Haziran 2019 tarihinde Prof. Dr. Emin TAÅžKIRAN’ ın baÅŸkanlığında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı ve TUSYAD İzmir Åžubesi AKADEMİK FİNAL 2019 yapılmıştır. Bu toplantı Alumni toplantısını ÅŸeklinde gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Toplantıda ÅŸimdi ÖÄŸretim Üyesi olmuÅŸ eski uzmanlarımızın özel konferansları dışına yıl içinde kliniÄŸimizin içinden çıkan tamamlanmış tez sunumları, yine yıl içinde sunulmuÅŸ ulusal ve uluslararası bildiriler ve kliniÄŸimizde tedavi edilen sorunlu olgularda multidisipliner yaklaşım konularında bir günlük sunum gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Pandemi nedeniyle ara verilen toplantının ikincisi 17 Haziran 2022 tarihinde “Bir yılı bitirirken ve Gelecek Yılı Planlarken” mottosuyla bu yılda gerçekleÅŸtirilmesi planlanmaktadır. 

Verilen Tıbbi Hizmetler


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı 1. Katta, 65 yataklı klinik, zemin katta bulunun poliklinik, poliklinikte 5 muayene odası, Ameliyathanemizde 5 ameliyat salonu,  ameliyatlarda kullanılan 2 adet skopi cihazı, 2 adet mikroskop, 1 adet yoÄŸun bakım (pos-top ünitesi) ve 1 adet Podografi ünitesi bulunmaktadır.  
 
PolikliniÄŸimizde Ortopedik rahatsızlıkları, Travmatik kırık, çıkık, tedavi, eklem dejeneratif hastalıkları, spor yaralanmaları, kemik iskelet sistemi, tümörleri, omurga hastalıkları ve El ve üst ekstremite hastalıkları tanı ve tedavisi yapılmaktadır.
 
Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı; doÄŸuÅŸtan olan el, kol, ayak, bacak ve sırt deformitelerini, vücutta oluÅŸan kırık, çıkık ve yumuÅŸak doku yaralanmalarını eklemlerdeki kireçlenmeleri, spor yaralanmaları sonucu oluÅŸan eklem rahatsızlıklarını, kemik ve yumuÅŸak dokulardaki tümoral kitlelerin, bel kırıklarının ve  sırt eÄŸriliklerinin ve , omurilik basıları konularında tedavi hizmeti vermektedir. 
 
Türk-Yunan dostluÄŸunu geliÅŸtirmek, karşılıklı Ortopedi ve Travmatoloji alanında yapılan çalışmaların sunulduÄŸu ve tartışıldığı 2 yılda bir dönüÅŸümlü olarak yapılan Türk-Yunan Üniversiteler arası Ortopedi ve Travmatoloji günleri düzenlenmektedir. 
 

Randevu


PolikliniÄŸimiz randevu sistemi ile çalışır. PolikliniÄŸimiz genel poliklinik binasındadır. Randevular internet yolu ile alınabilir.

PolikliniÄŸimizde
Pazartesi: Travma, pediatri hastaları
Salı: Diz ve tümör grubu hastaları
ÇarÅŸamba: Bel grubu hastaları
PerÅŸembe: El grubu hastaları

 

 

 

 

Tel: 
+ 90 (232) 390 27 27
 
  
Adres: 
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Ortopedi veTravmatoloji Anabilim Dalı
35100 Bornova/İZMİR
 
 

 

 

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ