Romatoloji Bilim Dalı
Tarihçe
Romatoloji Bilim Dalımızın temel taÅŸları 1978-1979 yıllarında atılmıştır. 27 Mart 1979 tarihinde, o zamanlar “Kürsü Kurulu” olarak adlandırılan ve tüm öÄŸretim üyelerinin katılımı ile gerçekleÅŸtirilen bir iç hastalıkları toplantısında Romatoloji Seksiyonu’nun Doç. Dr. Gürbüz GümüÅŸdiÅŸ tarafından kurulmasına oy birliÄŸi ile karar verilmiÅŸtir. Romatoloji Seksiyonu 1979-1983 yılları arasında düzenli poliklinik hizmeti vermiÅŸtir. Kürsü kurulu kararı ile 1983’te tüm seksiyonların kapatılması nedeniyle 1988 yılına deÄŸin poliklinik faaliyetlerine ara verilmiÅŸtir. Romatoloji Seksiyonu’nun - rektör Prof. Dr. Sermet Akgün’ün öneri ve gayretleri ile gerçek anlamda bir bilim dalı olarak Mart 1988’de yeniden kuruluÅŸu onaylanmıştır. Romatoloji Bilim Dalı BaÅŸkanı olan Prof. Dr. Gürbüz GümüÅŸdiÅŸ, Doç. Dr. Eker DoÄŸanavÅŸargil ile birlikte çalışmalara baÅŸlamıştır.
Verilen Tıbbi Hizmetler
Bilim dalımız toplumda sık görülen ve tedavi edilemediÄŸi takdirde önemli oranda iÅŸ gücü kaybı ve sakatlık oluÅŸturan iltihaplı romatizmal hastalıklarının tedavisi için uÄŸraÅŸ vermektedir. İltihaplı romatizmal hastalıklar yalnızca eklem aÄŸrısı ve ÅŸiÅŸliÄŸi ile sınırlı deÄŸildir. Eklemler yanı sıra; kalp, akciÄŸer, damar, böbrek, göz, saç, deri tutuluÅŸları görülebilmektedir.Romatolojik hastalıkları, gerek hekimlerimizin gerekse halkımızın anlayacağı ÅŸekilde tanıtmak amacıyla yerel toplantılar, bilimsel kongreler düzenlenmektedir.
Hastalara yönelik olarak ‘Romatoid Artrit’, ‘Sjögren Sendromu’, ‘Behçet Hastalığı’, ‘Sistemik Lupus Eritematoz’, ‘Skleroderma’ ve ‘Romatolojide İlaç Kullanımı’ adlarında eÄŸitici kitapçıklar hazırlanmıştır.
Bilim dalımız öncelikle çevre saÄŸlık merkezlerinde çalışan hekimlerimizin romatolojik hastalıklara yaklaşım ve sorunlarını gidermeye yönelik Tabipler Odası ile iÅŸbirliÄŸine giderek yerel toplantılar yapmaktadır. Bu çerçevede İzmir dışında Aydın, Denizli, Manisa, UÅŸak, MuÄŸla ve Çanakkale’de toplantılar düzenlenmiÅŸtir.
İlki 2000 yılında olmak üzere, “Ege Dahili Tıp Günleri” her yıl İzmir’de gerçekleÅŸtirilmektedir. Gerek aile hekimleri gerekse asistan/uzman hekimlere yönelik bu kongrelerde bilim dalımız aktif rol almaktadır.
Bilim Dalımızca ilki 1992 yılında gerçekleÅŸtirilen “Ege Romatoloji Günleri”nin onuncusu Nisan 2009’da Marmaris’te yapılmıştır. Romatoloji, İç Hastalıkları, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon asistan/uzmanlarına yönelik olan bu bilimsel etkinlik, Ege bölgesinin farklı il ve ilçelerine yapılmaktadır.
Ulusal Romatoloji Kongresi üniversitelerin romatoloji bilim dalları arasında dönüÅŸümlü olarak gerçekleÅŸtirilmektedir. Ulusal Romatoloji Kongresi 1996 ve 2005 yıllarında bilim dalımızca düzenlenmiÅŸtir.
Bilim dalımız, 1999’da “Klinik Romatoloji”, 2002’de “Sistemik Lupus Eritematoz”, 2003’te “Klinik Romatoloji El Kitabı”nı yayınlayarak yayın alanında da asistan/uzmanlara bilimsel katkıda bulunmuÅŸtur.
Hastalara yönelik ‘Romatizmal Hastalıklarda Kullanılan İlaçlar’, ‘Romatoid Artrit’, ‘Sjögren Sendromu’, ‘Sistemik Lupus Eritematoz’, ‘Behçet Hastalığı’, ‘Skleroderma’ isimli eÄŸitici kitapçıklarımız hastalarımıza ücretsiz sunulmaktadır.
Randevu
Hastalar iç hastalıkları muayenesi olduktan sonra gerekli görülürse bölümümüze yönlendirilmekte ve randevu verilmektedir.
Tel:
+ 90 (232) 390 44 66
+ 90 (232) 390 35 34
Randevu SekreterliÄŸi Tel:
+ 90 (232) 390 44 01
+ 90 (232) 390 35 24
Adres:
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Romatoloji Bilim Dalı
35100 Bornova-İzmir