Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Tarihçe
Çocuk Psikiyatrisi, 1985’den sonraki yıllarda, 1 doçent, 1 sosyal hizmet uzmanı, 1 çocuk geliÅŸimi öÄŸretmeni, sekreter, personel ve psikiyatri kliniÄŸi rotasyoner asistanlarıyla Psikiyatri Anabilim Dalı’nın bir birimi ve bilim dalı olarak hizmeti sürdürmüÅŸtür. Dr. Cahide Aydın, 1988 yılında çocuk psikiyatrisi uzmanı ünvanını almış; 1989 yılında da profesör olmuÅŸtur.
Çocuk psikiyatrisine, yıllar sonra ilgi duyan ilk kiÅŸi; 1985 E.Ü.T.F. mezunu Dr. Müge Tamar olmuÅŸtur. Bu arada Tababet uzmanlık TüzüÄŸü’ndeki bir deÄŸiÅŸiklikle; 1990 yılında Çocuk Psikiyatrisi ana ihtisas dalı kabul edilmiÅŸ ve o yıl Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı olarak TUS ile ilk ilk asistanımız (Dr. Serpil ErermiÅŸ) ihtisasa baÅŸlamıştır. Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi olduÄŸunda psikiyatri ihtisasını yapmakta olan ve daha sonra çocuk psikiyatrisi yan dal uzmanlığı yapmak dileÄŸinde olan sınırlı sayıda kiÅŸi ile birlikte; Dr. Müge Tamar, iki uzmanlığı olan son kiÅŸilerdendir. Bu grup dışında, 1990’dan sonra olan tüm uzmanlar, yalnızca “çocuk ruh saÄŸlığı ve hastalıkları uzmanı” olmuÅŸlardır.
Bu güne kadar anabilim dalımızda çocuk ve ergen ruh saÄŸlığı ve hastalıkları uzmanlık eÄŸitimini tamamlayan uzman sayısı 51’dir.
Verilen Tıbbi Hizmetler
Anabilim Dalımız; Gençlik Ruh SaÄŸlığı Birimi, Genel Poliklinik, Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi PolikliniÄŸi, Yıkıcı Davranış Bozuklukları PolikliniÄŸi, GeliÅŸim PolikliniÄŸi, Affektif ve Psikotik Hastalıklar PolikliniÄŸi, 0-6 yaÅŸ PolikliniÄŸi, Dikkat EksikliÄŸi Hiperaktivite BozukluÄŸu PolikliniÄŸi ve Travma ve Krize Müdahale PolikliniÄŸinden oluÅŸmaktadır.
Yataklı birimimiz bulunmamaktadır.
Alkol ve Madde Bağımlılığı AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) üniversite hastanesi bahçesinde (hemÅŸirelik lojmanları yanı) Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı’na baÄŸlı olarak çalışmakta ve poliklinik hizmeti vermektedir.
Randevu
Anabilim Dalımıza yapılan ilk baÅŸvurular üç farklı yaÅŸ grubunda (0-6 yaÅŸ, 7-12 yaÅŸ ve 13-18 yaÅŸ) ayrı ayrı kabul edilmektedir. Gazi, Åžehit ve 1. Derece yakınları, Kurum çocukları ve Engelli hastalar randevu sisteminde önceliÄŸe sahiptir. Polikliniklerimiz Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesinin sol yandaki giriÅŸinde B Blok zemin kattadır. Telefonla yapılan baÅŸvurular kabul edilmemektedir. Hastaların yasal velileri ile beraber baÅŸvurmaları gereklidir. ÖÄŸretim Üyesi özel muayene randevusu için telefon numarası 390 14 11’dir.
Erken Tanı ve İzlem PolikliniÄŸi (0–6 YaÅŸ)
0-6 yaÅŸ polikliniÄŸinde nörogeliÅŸimsel bozukluklar, davranış sorunları, ebeveyn tutumu sorunları, erken dönemde ele alınmakta ve riskli bebek ve çocuklar tedavi edilmekte, gerekli eÄŸitsel düzenleme yapılmaktadır. 0-6 yaÅŸ beyin geliÅŸiminin çok hızlı olduÄŸu bir dönem olduÄŸu için bu yaÅŸ aralığındaki baÅŸvurular için en erken tarih olacak ÅŸekilde randevu düzenlenmesi yapılmaktadır. Poliklinik telefon numarası 390 13 79’dur.
Genel Poliklinik (7-12 YaÅŸ)
7-12 yaÅŸ poliklinik randevuları için hasta ilk kez müracaat ediyor ise ön görüÅŸme formu doldurur. Bu formlar deÄŸerlendirilip aciliyet sırasına hastalar alınmakta ve randevu verilmektedir Poliklinik telefon numarası 390 13 79’dur.
Gençlik Ruh SaÄŸlığı Danışma ve Tedavi Birimi (13-18 YaÅŸ)
Bu birim Genel Poliklinik ve Travma ve krize müdahale polikliniÄŸi olmak üzere iki farklı poliklinik hizmetinden oluÅŸmaktadır. Gençlik Danışma ve Tedavi Birimine ilk kez baÅŸvuran olgular öngörüÅŸme hemÅŸiresi tarafından deÄŸerlendirilerek 3 farklı gruba ayrılmaktadır: Kriz olguları; Öncelikli olgular ve Rutin olgular. Kriz olguları, yapılandırılmış bir sistem ile deÄŸerlendirilerek sorumlu öÄŸretim üyesi danışmanlığında iki hafta içinde uygun bir randevu tarihi verilmektedir. DiÄŸer olgulara ruhsal sorunlarının özelliklerine göre 6 ay içinde ilk baÅŸvuru tarihi verilmektedir. Poliklinik telefon numarası 390 1410’dur.